Rijswijk – Grootste hellende groendak van Europa ook veilig te onderhouden

“’Let op met de daken’, hoor je van collega’s in het vak, vooral de veiligheid”, vertelt Chris de Roo, vastgoedmanager bij Gemeente Rijswijk. En op de veiligheid letten, dat doet hij namens Gemeente Rijswijk dan ook. Vlindar – adviseur en specialist in veilig werk op gebouwen – helpt daarbij.

Gemeente Rijswijk is innovatief bezig met de daken, hoe zorgt u daarbij voor de veiligheid?

“Er zijn veel ontwikkelingen op onze daken. Daken zijn aan vervanging toe of we willen ze duurzaam inzetten. Zo hebben we bijvoorbeeld een uniek project aan de Esdoornstraat, bij het prachtige Welzijnsgebouw De Ottoburg. De omvang van het hellende groendak is groots en de combinatie met de details en de hellingshoek maakt het een uniek project, waar we trots op zijn.”

“Straks als het klaar is moet dit groendak onderhouden worden, denk aan het weghalen van onkruid. Dit moet natuurlijk veilig kunnen. Vlindar heeft meegedacht over mogelijke oplossingen. Zij hebben een risico-inventarisatie uitgevoerd en ons daarna geadviseerd over een veilige toegang tot het dak en de verschillende opties om veilig op het hellende dak te kunnen werken. Uiteindelijk is hier een railsysteem gekomen. Dit voorbeeld is exemplarisch voor ons hele vastgoed. We laten Vlindar een RI&E opstellen en meedenken over alle mogelijke veiligheidsoplossingen.”

Welke inzichten heeft u gekregen door zo met Veilig werk op hoogte bezig te zijn?

“We zijn nu meer dan tweeënhalf jaar met het thema bezig. De eerste keuringsronde van alle veiligheidssystemen zit er net op. Het dak van de Gemeentewerf was de eerste keuring die Vlindar voor ons deed. Hier bleek meteen al het nut van onafhankelijk onderzoek. Er kwam uit dat, ondanks de aangebrachte veiligheidsvoorzieningen, de situatie op het dak niet geheel veilig was. Er was doorvalgevaar bij de lichtstraten en ook was er onvoldoende valhoogte, doordat de ankerpunten niet op de goede plek waren gemonteerd. Gelukkig was er wat te verbeteren door de onderlinge afstand van de aangebrachte ankerpunten te herplaatsen, zodat we met één instructie en één werklijn op het hele pand kunnen werken. Met bijbehorend protocol en toezicht. Dat wel.”

“Zorgen voor echte veiligheid, geen schijnveiligheid”

“We gaan voor echte veiligheid. Schijnveiligheid willen we voorkomen. Het alleen plaatsen van een product, zoals ankers, zorgt vaak voor een incompleet beeld. Je denkt dat het veilig is, maar vergeet daarbij dan bijvoorbeeld de lichtstraten waar je ook zomaar doorheen kan vallen. Daarom hebben we in Rijswijk besloten daar waar het kan hekwerken toe te passen. Dan is het echt veilig. Waar het echt niet kan, hebben we andere oplossingen bedacht. Maar altijd met toegangsborden, certificaten, training, protocollen en keuring en inspectie. Er komt nog heel wat bij kijken…”

Het veilig werk op het hele vastgoed is een grote klus. Hoe heeft u dit onder controle?

“We zijn begonnen met een stappenplan. Je moet niet alles in één keer willen doen. Daarnaast moet je voor het aankomende jaar een goede budgettering maken. Daarom hebben we eerst risico-inventarisatie en -evaluaties laten maken. Naar aanleiding hiervan is per pand een verbeterplan gemaakt. Door de verschillende opties tegen elkaar af te zetten, zoals stichtingskosten, kosten per jaar of trainingsvereisten, konden we een goede keuze maken. Op deze manier kregen we ook intern iedereen op een lijn voor de gekozen koers. Om alles in de gaten te houden, bijvoorbeeld na een inspectie, gebruiken we Safanto, het online vastgoedsysteem voor veiligheid waar Vlindar als specialist in werkt.”

Vlindar is als ingenieurs- adviesbureau vrij uniek in het vakgebied, waar vooral installatiebedrijven aan het werk zijn. Waarom heeft u voor Vlindar gekozen?

Chris de Roo: “Vanuit wet- en regelgeving is voorgeschreven dat veilig werk op de daken geregeld moet zijn. Iedereen springt in dat gat; iedereen wil helpen. Maar zoek maar eens uit wat een goede partij is en wat echt veilig is… Uiteindelijk wil je iets goeds hebben en niet de verkeerde weg inslaan, we willen natuurlijk geen geld weggooien. Er zijn zoveel verschillende veiligheidsproducten… Ze zijn haast niet te vergelijken, dus een goede advisering is heel belangrijk.”

“We willen echt een specialistadviseur voor het dak. We hebben daarom navraag gedaan bij onze connecties. Wat te doen met de daken? Zo werd ons Vlindar aangeraden. Het is ook een stuk gevoel bij een partij. De onafhankelijkheid van Vlindar vinden wij belangrijk. Daarnaast zijn er veel ontwikkelingen bij ons te verwachten op de daken; dus we willen echt kwalitatieve advisering.”

Lees ook: